Fredrik Krebs - 1906

“Lund i Skymning”

Sylwanska gården Denna oljemålning målades 1906 av den dansk-svenska konstnären Fredrik Krebs och donerades till konstsamlingen av bokhandlaren Carl-Werner Lindström år 1954. Tavlan föreställer den Sylwanska gården där den Akademiska Föreningen ursprungligen hade sin verksamhet.Som en reaktion på de unga lundastudenternas vilda leverne bildades 1830 den Akademiska Föreningen av en samling universitetslärare med ekonomi- och botanikprofessorn Carl Adolph Agardh i spetsen. I samband med grundandet köpte man den då rivningshotade Sylwanska gården som tillhåll för föreningens aktiviteter. Gården var då belägen i hörnet av Sandgatan och Stora Algatan men återfinns numera på Råbygatan 10.Att Agardh betraktade den Akademiska Föreningen som ett medel för att hantera och uppfostra förvildade studenter antyds av dennes beskrivning av föreningen som ”en öfvergångsskola från föräldrahemmet till den fria världen” som motverkar ”umgänge bland kamrater utan moral”.Men bildandet av föreningen kan också ses som ett uttryck för de nyhumanistiska bildningsideal som genomsyrade de intellektuella miljöerna i 1800-talets Sverige. Nyhumanismen präglades starkt av antikens idéer om att människan kan förverkliga sin inneboende potential genom att studera och inspireras av konst, historia och filosofi. I linje med detta tänkande sade Agardh om den Sylwanska gården att man förvärvat ”ett hus af det vackraste läge i staden för att åstadkomma en inrättning, hvarigenom akademiens idé att i det ofördärfvade ungdomssinnet utveckla alla de frön till godt och sant och skönt, som naturen däri nedlagt […]”.I gårdens ena hus planerade man inrätta en bostad där omkring femtio studenter skulle husera under översyn av fyra ogifta universitetslärare. En annan del av gården skulle fungera som gemensam matsal, bibliotek och forum för nationsaktiviteter.Idén att inhysas under dessa internatsliknande omständigheter föll emellertid inte studenterna i smaken. Istället beslutades att de studentdrivna nationerna skulle ta över hela verksamheten, på villkor att dess grundläggande syfte skulle bibehållas.Den dåvarande kronprinsen tillika universitetskanslern Oscar (senare kung Oscar I) accepterade studenternas förfrågan om att donera en avgörande summa på 2000 riksdaler till verksamheten och konstaterade att upprättandet av Akademiska Föreningen skulle förverkliga universitetets aspirationer att utgöra en såväl vetenskaplig som moralisk bildningsanstalt.I takt med att studenterna blev fler och föreningens verksamhet växte (och fick en något mer studentikos karaktär) insåg man emellertid att den Sylwanska gården nog måste ersättas av ett rymligare tillhåll. Sagt och gjort så flyttade man gården till dess nuvarande plats på Råbygatan och lät uppföra AF-borgen i dess ställe.

Sylwanska gården 

Denna oljemålning målades 1906 av den dansk-svenska konstnären Fredrik Krebs och donerades till konstsamlingen av bokhandlaren Carl-Werner Lindström år 1954. Tavlan föreställer den Sylwanska gården där den Akademiska Föreningen ursprungligen hade sin verksamhet.

Som en reaktion på de unga lundastudenternas vilda leverne bildades 1830 den Akademiska Föreningen av en samling universitetslärare med ekonomi- och botanikprofessorn Carl Adolph Agardh i spetsen. I samband med grundandet köpte man den då rivningshotade Sylwanska gården som tillhåll för föreningens aktiviteter. Gården var då belägen i hörnet av Sandgatan och Stora Algatan men återfinns numera på Råbygatan 10.

Att Agardh betraktade den Akademiska Föreningen som ett medel för att hantera och uppfostra förvildade studenter antyds av dennes beskrivning av föreningen som ”en öfvergångsskola från föräldrahemmet till den fria världen” som motverkar ”umgänge bland kamrater utan moral”.

Men bildandet av föreningen kan också ses som ett uttryck för de nyhumanistiska bildningsideal som genomsyrade de intellektuella miljöerna i 1800-talets Sverige. Nyhumanismen präglades starkt av antikens idéer om att människan kan förverkliga sin inneboende potential genom att studera och inspireras av konst, historia och filosofi. I linje med detta tänkande sade Agardh om den Sylwanska gården att man förvärvat ”ett hus af det vackraste läge i staden för att åstadkomma en inrättning, hvarigenom akademiens idé att i det ofördärfvade ungdomssinnet utveckla alla de frön till godt och sant och skönt, som naturen däri nedlagt […]”.

I gårdens ena hus planerade man inrätta en bostad där omkring femtio studenter skulle husera under översyn av fyra ogifta universitetslärare. En annan del av gården skulle fungera som gemensam matsal, bibliotek och forum för nationsaktiviteter.

Idén att inhysas under dessa internatsliknande omständigheter föll emellertid inte studenterna i smaken. Istället beslutades att de studentdrivna nationerna skulle ta över hela verksamheten, på villkor att dess grundläggande syfte skulle bibehållas.

Den dåvarande kronprinsen tillika universitetskanslern Oscar (senare kung Oscar I) accepterade studenternas förfrågan om att donera en avgörande summa på 2000 riksdaler till verksamheten och konstaterade att upprättandet av Akademiska Föreningen skulle förverkliga universitetets aspirationer att utgöra en såväl vetenskaplig som moralisk bildningsanstalt.

I takt med att studenterna blev fler och föreningens verksamhet växte (och fick en något mer studentikos karaktär) insåg man emellertid att den Sylwanska gården nog måste ersättas av ett rymligare tillhåll. Sagt och gjort så flyttade man gården till dess nuvarande plats på Råbygatan och lät uppföra AF-borgen i dess ställe.


Previous
Previous

Küntzel - 1923

Next
Next

Ester Almqvist - ca. 1900